Юнкер призова страните членки да се съгласят за разпределението на 160 000 бежанци

3832
Юнкер призова страните членки да се съгласят за разпределението на 160 000 бежанци
Снимка: Getty Image/Guliver

Призовавам страните членки да приемат предложението на Европейската комисия (ЕК) за релокация на 160 000 бежанци. Това заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в първото си обръщение за състоянието на ЕС пред Европейския парламент.

"Вече не говорим за 40 000, а за 160 000 и се надявам, че всички да се включват. Нужни са действия, не реторика“, каза той. Според предварителната информация планът на Юнкер предвиждаше разпределението на 120 000 бежанци между страните членки със задължителни квоти.

Какви са основните елементи на плана на Юнкер за бежанците

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер ще огласи до обед новия план на Европейския съюз за приемането на бежанци и с...

"От началото на годината 500 000 бежанци са влезли в Европа”, заяви пред евродепутатите председателят на Еврокомисията. "Времето дойде. Трябва да се изправим пред огромни начинания, които стоят пред Европейския съюз“, заяви Юнкер, който отбелязва, че бежанската криза е станала „първи приоритет на ЕС“.

"Ситуацията не е добра", призна също председателят на Европейската комисия. Той обърна внимание по време на речта си за нуждата от съвместна работа между държавите членки в ЕС и повече солидарност.

"Има липса на Европа в този Европейския съюз и има липса на съюз в този Европейски съюз. Това трябва да се промени, трябва да го променим сега. Нужно е да работим заедно“, призова още Жан-Клод Юнкер. По думите му броят на бежанците е „впечатляващ“, като за някои е „страшен“. "Сега обаче не е време да се страхуваме, а да предприемем мерки“, призова бившият министър-председател на Люксембург.

"Ние европейците трябва да си спомним, че в някакво време сме били бежанци“, каза още той, като обърна внимание на многото случаи, в които хора от различни европейски държави са бягали от страните си заради война, терор или диктатура. Ние европейците трябва да знаем и никога да не забравяме защо е толкова важно да дадем право на убежище на бягащите от война, заяви още председателят на Европейската комисия.

По думите на Юнкер, въпреки че Европа не може да приюти "цялото нещастие в света", повод за гордост е, че хората искат да дойдат точно на Стария континент. "Въпреки нашите слабости, Европа е търсена от хората от цял свят като място за убежище“, каза той. "Вярно е, че е безпрецедентен броят на бежанците, но той е само 0,11% от цялото население на Европа“, заяви още председателят на ЕК. В Ливан, страна, която има една пета от нашата икономическа сила, този процент е 25%, направи сравнение Юнкер.

Юнкер: Европейските страни имат дълг към мигрантите

Европейските правителства имат дълг да помогнат на пристигащите в Европа мигранти и не трябва се поддават на „популистките&ldquo...

Той обяви още, че Европейската комисия ще предостави финансова помощ на Турция, Йордания и Ливан за приемане на бежанци. Той приветства усилията на тези държави, където са намерили убежище над 4 милиона жители на Сирия, и обърна специално внимание на Турция, където има над 2 млн. сирийски бежанци.

Списък с безопасни държави

Стана също така ясно, че ЕК подготвя списък с "безопасни държави" за отсяването на икономическите мигранти от бежанците, които бягат от войни. В този списък ще влязат всички балкански държави, които са кандидатки за ЕС. "Безопасните държави" са онези, в които се спазват всички права на човека. Страните кандидатки трябва да разбират, че ако бъдат изключени от този списък, ще загубят възможността да останат кандидати за влизане в ЕС", подчерта Юнкер.

Той каза още, че съществуват европейски стандарти за даване на статус на бежанец, но те трябва да бъдат имплементирани от всички страни членки. Юнкер повтори няколко пъти, че Европейската комисия е предложила още през май тази година обща стратегия за справяне с бежанската вълна.

"Докато има терор в Сирия и Либия, бежанската криза няма да спре", посочи Жан-Клод Юнкер. Ние може да градим стени, но няма стена, която да не може да бъде прескочена, добави председателят на ЕК. Според него Европейският съюз трябва да се справи с бежанската криза, защото няма друга алтернатива.

Юнкер благодари на Борисов за Гърция

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е изпратил благодарствено писмо до премиера Бойко Борисов за подкрепата му за пред...

"Страните, в които първо пристигат бежанците - Италия, Гърция и Унгария не могат да бъдат оставени сами да се справят с това огромно предизвикателство", посочи също той.

Шенген

Шенгенската система няма да бъде отменена по време на мандатата на тази Комисия, подчерта председателят на институцията. Той обърна внимание на контрола по външните граници на Съюза, спасителните операции в Средизимно море и справяне с трафика на мигранти.

Легална миграция

Юнкер посочи, че трябва се работи за отварянето на легални канали на имиграция. По думите му с по-сигурни канали за идване на хората в Европа ще се ограничи трафика на мигранти. По този начин с времето имиграцията ще се превърне от проблем в добре управляван ресурс, заяви Юнкер.

Юнкер: Споразумението за Гърция се постигна заради страх

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер коментира, че най-лошото за Гърция е било избегнато не заради проява на мъдро...

"Не е достатъчно да протестираме срещу нелегалната имиграция, трябва да организираме легални начини за идване в Европа", коментира той.

България

За периода април – юли месец тази година България е шестата държава в Европа по брой приети бежанци, сочат данни на ООН. Нашата страна е заявила, че ще приеме 500 новопристигнали бежанци, обяви вчера вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова във връзка с българската позиция по бежанската криза в Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа