В крайна сметка: Братушек се отказва да заема пост в новата ЕК

8551
В крайна сметка: Братушек се отказва да заема пост в новата ЕК

Бившият премиер на Словения Аленка Братушек оттегли кандидатурата си за зам-председател на Еврокомисията, отговарящ за енергийния съюз. По този начин тя облекчи работата на новия президент на председател на Комисията Жан-Клод Юнкер, информира Reuters.

Дълбоко уважавам решението на Аленка Братушек да се оттегли номинацията си за заместник-председател на Европейската комисия, което научих току-що. Това се посочва в изявление на новоизбрания председател на ЕК, информира БТА. По неговите думи това решение е доказателство за вярата на Братушек в ЕС, в Словения и демократичния процес.

Премиерът на Словения Аленка Братушек подава оставка

Министър-председателката на Словения Аленка Братушек ще подаде своята оставка в понеделник, предаде БГНЕС. Тя се надява на предсрочни ...

С това нейно решение тя ми помага да завърша съставянето на новата комисия, заедно с Европейския парламент и със Съвета на ЕС, коментира още Юнкер. Той допълва, че е в тесен контакт със словенския премиер и с ръководството на ЕП по този въпрос.

Снощи комисиите на Европарламента по промишлеността и околната среда отклониха кандидатурата на Братушек. Кандидатурата й бе подкрепена от само 13 евродепутати, а против бяха 112 души. Тя не успя да убеди комисиите в компетентността си, а и като либералка не получи подкрепата на двете най-големи големи формации – дясната ЕНП и социалистите.

По-рано днес говорителят на Юнкер - Маргаритис Шинас, обясни, че Аленка Братушек остава кандидат за състава на новата Европейска комисия. Освен това бившият премиер на Люксембург бил доволен от разпределението на портфейлите.

 

Енергетиката препъна новата Европейска комисия

Заради енергийното портфолио новата Европейска комисия, вече известна и под прозвището "Комисията Юнкер", няма да може да започне раб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа