Трима заподозрени терористи са мъртви след антитерористичната акция в Париж (НА ЖИВО)

7820
Трима заподозрени терористи са мъртви след антитерористичната акция в Париж (НА ЖИВО)
Снимка: Gettyimages.com

Трима заподозрени за терористичните атентати в Париж от петък, 13 ноември, са мъртви след антитерорисчната полицейска акция във френската столица, информира CNN, позовавайки се на полицейски източник. RTL също съобщи за трима убити заподозрени терористи, един от които е жена.

Единият от мъжете е бил застрелян от снайперист на силите на реда, а жената се е взривила с помощта на колан, опасан с взривно устройство, съобщава CNN. Полицейската акция, започнала в 4:20 сутринта е извършена в северното предградие Сен Дени (Saint-Denis), съобщиха от френската прокуратура.

Петима души са арестувани, предаде РИА Новости. Сред арестуваните са трима мъже, които са били вътре в един от апартаментите. Самоличността им не е установена. Жена и мъж, намиращи се в близост, също са арестувани, предадоха CNN и Guardian.

Взривилата се жена е била простреляна от полицията преди да се взриви, съобщава Wall Street Journal. Прокуратурата потвърди смъртта на жената в хода на спецакцията, информира РИА Новости. Полицейската операция е целяла ареста на шестима заподозрени.

Петима служители на реда са леко ранени, съобщи френската полиция чрез акаунта си в Twitter. Операцията продължава.

Турски фенове освиркаха минутата мълчание в памет на жертвите от Париж (Видео)

С бурно освиркване и възгласи на недоволство турската публика посрещна минутата мълчание, с която трябваше да се почете паметта на заги...

Един от заподозрените за връзка със серията от терористични атаки от миналия петък в Париж се е укрил от мястото на проведената полицейска спецакция в парижкото предградие, съобщава радио RTL, позовавайки се на полицията.

Силите на реда са щурмували два апартамента в парижкото предградие във всеки, от които е имало по трима души. По време на операцията са се чули най-малко седем експлозии, информира Guardian. Няколко заподозрени са се барикадирали в апартаментите и имало стрелба между тях и полицията в хода на операцията.

Според различни източници има ранен цивилен в близост до мястото на акцията. Bloomberg по-рано съобщи, че трима души са мъртви след полицейската акция в Сен Дени - единият, от които минувач. Агенцията се позовава на представител на правителството.

Освен полицаи в полицейската операция се включиха и служители на армията. В района е разположена и военна техника, съобщава Нова телевизия.

В парижкото предградие "Сен Дени" тече антитерористична операция, има стрелба*

Стрелба се чу през нощта срещу сряда в северното парижко предградие Сен Дени (Saint-Denis), предаде БГНЕС. Ранени са трима полицаи, за...

"Операцията със сигурност не е приключила", каза Матю Ханотин, общински съветник на Сен Дени, цитиран от Reuters. "Всички трябва да стоят по домовете си. Все още има тежко въоръжени мъже в апартамента", каза той.

Петнадесет души, включително жени и деца, са били евакуирани от блок в парижкото предградие. Създаден е консултационен център, информира Le Figaro.

Целта на заподозрените в Сен Дeни са били на прага на „някаква операция“, заяви източник от полицията пред CNN. По думите му спецакцията е била „точно на време“

Цел на спецакцията

Операцията е била фокусирах върху залавянето на заподозрени, свързани с един от предполагаемите атентатори от Париж - Абделхамид Абауд, който се смята за "мозъка" на атаките във френската столица.

Трима са арестувани в Германия за свързаност с атентатите в Париж

В германския град Алсдорф в близост до Аахен са арестувани трима души за предполагаемо съучастие в терористичните атентати в Париж мина...

Залавянето на Абделхамид Абауд е целта на операцията, която се провежда в момента във парижкото предградие Сен Дени, съобщи и Le Parisien. Предполага се, че с него е и Салах - един от тримата братя, взели участие в атаките. Абауд е заподозрян и като организатор на опита за атентат във влака Париж - Амстердам преди няколко месеца. По информация на радио RMC петима души са блокирани в апартамент в района. Главна цел на силите на реда е никой от тях да не избяга, обясни Фредерик Галоа, бивш шеф на Националната жандармерия. На следващо място е сигурността на живущите в сградата.

Районът е с население около 100 хиляди души, там се намира и "Стад де Франс". Атакуваният апартамент е на около 2,5-3 километра от стадиона. Това става пет дни след смъртоносните атаки във френската столица, които взеха стотици животи. Местните власти предупредиха живеещите в района да не излизат от домовете си.

Според психолози и експерти човешкият сън е най-дълбок между 3 и 4 часа сутрин. Този факт се използва от силите за сигурност по цял свят при операции по задържане. Припомняме, че операцията в "Сен Дени" е започнала в 4:30 часа сутринта парижко време. Кварталът все още е блокиран от силите за сигурност, операцията продължава.

*Информацията е обновена в 12.15 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа