"Ислямска държава" пое отговорност за атентатите в Брюксел

5205
"Ислямска държава" пое отговорност за атентатите в Брюксел
Снимка: Gettyimages.com

Терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорност за атентатите в Брюксел днес, съобщи Nieuws Blad, позовавайки се на кюрдската информационна агенция Rudaw.

Изявление на терористичната групировка „Ислямска държава“ беше публикувана на нейната „новинарска“ агенция Amaq.

"Бойци на "Ислямска държава" извършиха серия от бомбардировки с пояси с експлозиви и устройства във вторник, целяйки летище и централна метростанция в центъра на белгийската столица Брюксел, страна, която участва в международната коалиция срещу „Ислямска държава“, се казва в съобщението, публикувано в 17.30 часа българско време – часове след сутрешните атаки.

Броят на пострадалите в метрото в Брюксел достигна 55

Броят на пострадалите при взрива на станцията на метрото Малбек в Брюксел достигна 55, предава тв RTBF, цитирана от РИА Новости. По-ра...

По-рано високопоставен източник от европейските структури по борбата с тероризма изказа предположение, че зад терористичната атака може да стои ИД.

Министър-председателят на Белгия Шарл Мишел коментира атентатите с думите: "Случи се това, от което се страхувахме..."

Тази сутрин малко преди 8 часа местно време два последователни взрива стана на основното летище „Завентем“ в Брюксел. В рамките на час по-късно имаше експлозия на метростанция Мелбек, която се намира в близост до сградите на европейските институции – на 350 метра от мястото, където лидерите на ЕС провеждат своите редовни срещи.

Според белгийски медии броят на жертвите се е увеличил на 324, като 14 души са загинали на летището, а 20 във взрива в метространция Мелбек. Около 170 души са ранени.

Властите на страната смятат, че едно от взривните устройства на летището е приведено в действие от камикадзе.

След атаките в Брюксел Facebook включи опцията отбелязване, че си в безопасност

Социалната мрежа Facebook активира опцията за отбелязване, че си в безопасност (Safety Check) след атентатите в Брюксел от 22 март. Мно...

Взривните устройства на летището са могли да бъдат поставени в багаж на земята, заяви един от сътрудниците в багажното отделение, цитиран от Reuters. Човекът е помогнал да изнесат телата на петима загинали. Всички те са имали наранявания по краката, което го е навело на мисълта, че взривното устройство е било поставено на земята.

Белгия вдигна нивото на тревога от терористична заплаха от трета на четвърта степен – най-високото възможно. Белгийският премиер Шарл Мишел потвърди, че става дума за терористични атаки.

Експлозиите на аеропорта и в метрото в столицата на Белгия станаха само 4 дни след залавянето на 26-годишния Салах Абдеслам. Той е заподозрян, че е единственият оцелял атентатор от нападенията в Париж от 13 ноември миналата година. Вчера министърът на вътрешните работи на Белгия Ян Ямбон предупреди, че залавянето на един терорист може да активира друг.

*Информацията е обновена в 17.57 часа.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа